Gyakori kérdések

Az alábbi oldalon a játékkal kapcsolatosan leggyakrabban felmerülő kérdéseket találod. Kattints a kérdés címére a válaszhoz!

Gyakori kérdések

Kik játszhatnak a társasjátékkal?

A Spirit - A Lélektársas társasjátékkal minden 14. életévét betöltött személy játszhat, aki egészséges, ép elmeállapotú.

Kik nem játszhatnak?

Akut krízishelyzetben először egyéni tanácsadás keretében való beszélgetést javasolunk.

Kóros elmeállapotú és pszichiátriai kezelés alatt álló személyek, illetve azok az egyének, aki súlyos személyiségzavarral küzdenek nem játszhatnak a Spirit - A Lélektársas társasjátékkal. A játékban való részvételüket a játékvezetők nem vállalják, számukra szívesen ajánlunk speciális terápiás csoportokat, illetve szakembereket.

Változni szeretnék. Hányszor kell játszanom ahhoz, hogy valódi változás menjen bennem végbe?

Már egy játék alkalmával is számos kérdésre választ kaphatnak a játékosok, de minél többször játszanak, annál teljesebb lehet az önmaguk megismerése. Valódi változást akkor érhetünk el, ha ismerjük önmagunkat, és megismerjük a működési mintázatainkat. Ezzel a megismerési folyamattal párhuzamosan történhet változás bennünk és a körülményeinkben.

Mit tegyek, ha nem tudok elmenni arra az időpontra, amelyike jelentkeztem?

A játékra való jelentkezés, illetve a jelentkezést követően kitöltött adatlap és kérdőív elküldése kötelezettségvállalást jelent a játékban való részvételre. Ez egy csoportos módszer, amiből következik, hogy a csoport felé is vannak kötelezettségeink. Nem hagyhatjuk cserben a többieket azzal, hogy nem megyünk el a foglalt helyünkre, mert ezzel a csoport többi tagjával szembeni érdektelenségünket fejeznénk ki, márpedig a csoporttagokkal szembeni tisztelet minimumkövetelmény minden csoportmódszernél. A másik tényező, hogy a játékvezető a jelentkezésed elfogadásával kötelezettséget vállal arra, azaz arra szánja az idejét, hogy néhány órán keresztül kísérjen téged az utadon. Az idő az egyik legnagyobb érték ebben a mai rohanó világban. Ha nem vagy biztos abban, hogy el tudsz jönni, válassz inkább egy olyan időpontot, amelynél nem merül fel ilyen bizonytalanság. Ha úgy alakul, vagy a fentiek ellenére úgy döntesz, hogy nem jössz el a foglalt időpontban, a játék díját ez esetben is meg kell fizetned. Ezt a más módszereknél is ismert, és alkalmazott szabályt azért tartjuk fontosnak, hogy érezd a döntésed súlyát, és engedd, hogy elköteleződés szülessen benned.

Családtagokkal/ismerősökkel is lehet játszani?

Igen. Bár az a tapasztalat, hogy könnyebben megnyílunk idegenek, mint ismerősök/ családtagok előtt. Mindenkinek éreznie kell, hogy képes-e a megnyílásra a családtagjai/ismerősei előtt.

Arra is van lehetőség, hogy a csoportot akár egyetlen család alkossa. A játékvezetők terápiás jelleggel is vezethetik a játékot, ilyenkor kifejezetten a családban húzódó problémák felszínre hozatala és feloldása kerül a játék fókuszába.

Csapatépítésre használható a társasjáték?

Igen. Könnyed, de hatékony módszer kisebb méretű csoportok összehangolódására.

Hol lehet a társasjátékot megvásárolni?

A társasjáték kereskedelmi forgalomban nem kapható. Ez a játék egy terápiás eszköz, vezető nélkül nem játszható. Játékvezető olyan személy lehet, aki sikeresen elvégezte a játékvezetői tanfolyamot. Az oklevél kiadása egyben jogosultságot jelent a játék használatára.

Ki lehet játékvezető?

Játékvezető az lehet, aki elvégezte a játékvezetői tanfolyamot. A játék használatára a tanfolyam sikeres elvégzését követően válik jogosulttá.

Meddig tart egy játék?

A játék hossza a csoporttól függ. Általában 2-4 óra, de ettől eltérő is lehet, több példa is van erre. Függ a kérdésektől, a témák mélységétől, a játékosok személyiségétől. A játék elején tisztázni kell, hogy mi az a legutolsó időpont, ameddig a játékosok maradni tudnak. Ezt követően a játékvezető felelőssége az idő betartása. Ha a játékra való jelentkezés mellett döntesz, 4 órát mindenképpen szánj rá.

Lehetséges egyszer egyik, másszor másik játékvezetővel játszani?

Igen. Sőt ajánlott is. Minden játékvezető más személyiséggel és élményvilággal rendelkezik.

Mit jelent a zárt csoport és mit jelent a nyílt csoport?

Zárt csoport esetén a csoporttagok több játékra köteleződnek el, általában 6-10 alkalmas tanfolyamok keretében. A csoporthoz új tagok nem csatlakozhatnak, a vezető személye is végig azonos.

Nyílt csoport esetén bárki jelentkezhet a csoportba. A csoport egy alkalomra jön létre. Természetesen a tagok (a játékvezető egyetértésével) dönthetnek a csoport zárttá alakításáról is.

Nem kaptam választ a játékban feltett kérdésemre. Mi lehet az oka?

Először is idézd vissza mindazt, ami a játék során történt. Vedd elő a jegyzeteidet, olvasd újra mindazt, amit leírtál. engedd, hogy hasson Rád. Ha továbbra is úgy érzed, hogy nem vitt előrébb, akkor keresd meg a játékvezetőt (e-mailben vagy telefonon), aki biztosan segít megérteni, hogy mi történt.