A Játékról bővebben

Az alábbi oldalon mesélünk Neked a társasjáték megszületéséről, céljáról, működési mechanizmusáról és a Spirit-hitvallásról.

A Játékról bővebben

Így kezdődött

IMG_1780.JPG

 

Amikor 2012 nyarán megálmodtuk a Spirit – a LélekTársast, még nem sejtettük, hogy hova fog vinni. Azt azonban mind a négyen éreztük: ha a szívünket adjuk bele, csodát alkothatunk. És íme, itt ez a sokdimenziós lény. Azért mondhatjuk, hogy lény, mert miután rajtunk keresztül beleszületett a világba, rögtön önálló életre is kelt. Képes kiválasztani a játékosokat és a játékvezetőket, a helyszíneket, a rendezvényeket, képes vigyázni magára, teret követelni és formálódni. Képes elbújni és kitörni, növekedni és változni. Képes súlyos teher és könnyű útiTárs lenni. Képes mindent felborítani és átrendezni. Képes egyedi és univerzális üzeneteket közvetíteni. És képes téged önismeretre, fejlődésre, változásra és világjobbításra ösztönözni.

Éld a játékot - játszd az életet!

IMG_1652.JPG

Lehet, hogy konkrétan nem fogod megváltani a világot. Nem is kell mindenkinek James Bondnak lennie. De azzal, hogy a saját életedet tisztábban, tudatosabban és életterveddel harmóniában éled, már rengeteget tettél a világért. Mert ha magadon segítesz, mindenkin segítesz. Ha belül rendet teszel, kívül is rend lesz. Ha magadban megoldást találsz, a külső világod is kitisztul. Nem is tudsz mást, mint állandóan magadat fejleszteni, jobbítani, erre terel minden megélt esemény, élmény, érzelem, minden valaha kapott üzenet, tanács, tanítás, útmutatás. Addig kapod ezeket az inspirációkat, amíg meg nem érted, miben kell fejlődnöd. És ha ehhez még hozzáteszed azt is, hogy a játék élvezet, hogy az út tele van csodákkal, akkor igazán jól fogod érezni magadat. A játékban és az életedben is.


Vannak az életútnak fájó szakaszai, amiket nem tudsz kikerülni. Mégis, azt valljuk, ezek is a javadat szolgálhatják, ha másképp nézel rájuk. A játék rávilágít a szenvedéseidre, fájdalmaidra, de tovább is lendít, segít, hogy megértsd az üzenetüket. Csak azért szükséges megnevezned, kimondanod őket, hogy utána fel is tudd oldani a hatásukat. Álruhás áldás, szoktuk mondani. Amíg csak az álruhát látod, tiltakozol, ellenállsz, szenvedsz. Amikor mögé nézel, megláthatod benne a lehetőséget a fejlődésre. A korlátból kaput csinálhatsz


Arra is rámutat a LélekTársas, mennyi öröm, nagyszerű dolog van az életedben, mennyi érték, talentum, szín és lehetőség van benned. Érzed az örömöt? Képes vagy átélni? A játékban, és nap, mint nap? Miért adnál most hálát? Milyen érzéssel tölt el, amikor az életedben lévő nagyszerű dolgokról beszélsz? Mennyi figyelmet szentelsz nekik? Észreveszed a kis és a nagy csodákat?

Miért pont társasjáték?

IMG_1648.JPG

Sokan sokféle módon közvetítették már az Univerzum üzeneteit, segítették a lélek önmagára találását, az ember önismeretét és boldogulását itt, a földi létben. Minden módszer, tanítás, mester, terápia szolgálhatja a fejlődésedet. Te döntöd el, melyiket választod, mire van épp szükséged, mit tudsz elfogadni, magadévá tenni. Akik a Spirit – a LélekTársassal kapcsolatba kerültek, arról számoltak be, hogy egy gyors, mégis hatékony, „ütős” segítséget kaptak az általuk vágyott élet megteremtéséhez.


Nem ígérjük, hogy egyszerre minden meg fog változni és javulni az életedben. De van egy nagy varázslat a LélekTársasban: előhozza belőled a Gyermeket. Összekapcsol azzal az állapotoddal, amikor még egy voltál Önmagaddal és az Univerzummal, amikor még értetted a világ nyelvét és meghallottad az üzenetét, amikor még őszinte, bátor és bizalommal teli voltál, amikor még mertél érezni, kifejezni és megnyilvánulni. Amikor tudtál tiszta szívvel sírni és nevetni, adni és elfogadni. Amikor természetes kíváncsiságod hajtott a felfedezésben, amikor még az öröm és a jelenlét ölelésében éltél, amikor még el tudtál felejteni minden számodra már szükségtelent, de emlékeztél minden számodra szükségesre. A Játék visszavisz oda, ahonnan jöttél. Összekapcsol a Forrásoddal, a benned élő Belső Bölccsel, a Felsőbb Éneddel, vagy nevezd, ahogy szeretnéd. A válaszok, a segítségek, az útmutatások és a megerősítések itt születnek. Ezért mondjuk, hogy te találod meg a saját válaszaidat.

Minden, amit a játék során tapasztalsz, akár egy kártya kihúzása, vagy egy segítő kérdés egy játékostársadtól, valójában a Forrásodból érkezik egy csatornán keresztül. Minden és mindenki csak közvetítő közted és az Univerzum között. A LélekTársassal játszani egy misztérium; egy áldott találkozás lényed legtisztább, legártatlanabb, legbölcsebb és legistenibb változatával. Amikor játszol, belépsz egy olyan belső térbe, ahol a láthatatlan láthatóvá, az ismeretlen ismerőssé és a lehetetlen lehetségessé válik.

Mitől különleges?

IMG_1721.JPG

 

Maga a társasjáték megjelenésében is tükrözi az emelkedett lélekállapotot. Tiszta, ragyogó színek, ősi formák, finom arany díszítések, ásványok, selymek és szalagok. Csupa fény és harmónia sugárzik a játékból. A kezdő játékos kiválasztása is meglepő. Apró figyelmesség, amellyel a Játék máris összeköti az idegeneket, és behozza a személyességet.


A játéktáblán minden csupa ív, kör, egymásba kapcsolódó hullámzás, nincs se eleje, se vége; itt nincs kezdet és vég, győztes és vesztes. A játékosok külön-külön haladnak, mégis egymást segítik. Kiütés természetesen nincs, a játék végén pedig mindenki nyer.

Spirit Hitvallás

Ahogyan a hagyományos társasjátékból indultunk ki, de túlléptünk annak keretein, ugyanúgy hiszünk abban, hogy a meglévő világunkat is lehet más szabályok szerint működtetni.


1. Nem kell magunkat győztesek és vesztesek táborára osztani; mert valójában nem egymás verseny - hanem egymás játékostársai vagyunk.
2. Bármikor Erőt meríthetünk az Univerzum bölcsességéből és töltődhetünk a Szeretetet Forrásából.
3. Mindannyian a Fényből jöttünk, és oda térünk vissza.
4. Bármennyire is különállónak hisszük magunkat, valójában mind össze vagyunk kötve, és részei vagyunk a nagy Egésznek.
5. Személyes sorsunkért, gondolatainkért és érzéseinkért mi vagyunk a felelősek.
6. Ami velünk történik, annak mind értelme és célja van.
7. Látható és láthatatlan segítők kísérnek, segítenek bennünket.
8. Egyéni gyarapodásunk és tudatosodásunk a közösséget gazdagítja és emeli.
9. Az együtt töltött időt élvezetessé és örömtelivé tudjuk varázsolni magunk és egymás számára. Amikor játszunk, amikor élünk.

A játékvezetőről

A Spirit – a LélekTársas egy komplex, mély önismeretet és lelki felismeréseket adó játék, amely csak játékvezetővel játszható. Ha eljössz társasozni, pontosan érteni fogod, miért szükséges a jelenléte. Nemcsak a játékot irányítja, de kezeli a váratlan helyzeteket, a játékosoknak pedig számtalan módon segítséget, megerősítést, visszajelzést és útmutatást ad. Az ő személye és szakmai felkészültsége a garancia arra, hogy kihozza minden egyes játékosból, csoportból a legjobbat, és elősegítse az egyének és a közösség tudatosodását.


A játékvezető nem áll a játékosok fölött, csak más a szerepe a folyamatban. Olyan, mint egy bölcs karmester, akinek néha a jelenléte elegendő az összhang megszületéséhez, máskor minden képességét mozgósítania kell, hogy létrejöjjön a zene, és olyan is van, amikor finoman a háttérbe húzódik, mert éppen szólózik az egyik játékos, vagy olyan mély kapcsolódás jött létre a játékosok között, hogy a zene viszi a zenekart. Ez utóbbit számtalanszor megéltük már, amikor olyan játékosok kerültek egy csapatba, akik vagy ösztönösen, vagy tudatosan, de érezték a ritmust, vették a lapot, értették a játékot és egymásra tudtak hangolódni. Terapeuták, segítő foglalkozásúak, szenzitív emberek, tisztán látók és érzők, vagy egyszerűen csak olyanok, akik az átlagon felül érzékelik a körülöttük lévő teret, embereket, érzelmeket, eseményeket.


Van egy Kapcsolódás nevű mező a játékban, ami pont erre világít rá. Lényege, hogy kapcsold ki gondolkodó bal agyféltekédet, és figyelj a jobb agyfélteke által vezérelt intuíciódra, képzeletedre, kreativitásodra. Sokan ilyenkor szembesülnek azzal, mennyire nem tudnak „nem gondolkodni”. Minél inkább sikerül kikapcsolni az agyad, annál mélyebbről jönnek az üzenetek, hogy a másiknak segíts. Kísérletekkel kimutatható tény, hogy amikor két ember között valódi kommunikáció zajlik, olyankor nem a szavak és az elme szintjén kapcsolódnak, hanem ráhangolódnak egymásra, közös frekvenciára kerülnek, és együtt rezonálnak. Ez az igazi összekapcsolódás és megértés forrása. Ezért történhet meg a játékban, hogy egy általad kimondott szó olyan asszociációt indít el egy játékosban, ami reflektorként képes rávilágítani problémád gyökerére. Honnan jött az asszociáció? A közös rezonanciából. Mindez akkor is működik, ha még sohasem találkoztatok korábban.


A játék lehet könnyed baráti szórakozás, lehet vidám csapatépítés, lehet intenzív önismereti tanfolyam, és lehet mély spirituális élmény, amely sorsfordító felismerésekhez vezet el. Hogy ebből éppen melyik valósul meg, függ a te pillanatnyi állapotodtól, az élethelyzetedtől, a kérdésedtől, a bátorságodtól, a csoporttagoktól, az alkalom jellegétől, a játék céljától, a rendelkezésre álló időtől és a játékvezető személyétől is.


Minden játékvezető másképp vezet játékot. A LélekTársas attól is csodálatos, hogy lehetőséget teremt az egyéni megoldásoknak, teret ad a kreativitásnak, befogadja, egyesíti és megemeli a különböző önismereti irányzatokat. Érdemes elmenned több játékvezető játékára, mert mindenki mást adhat neked. Lehet a játék hangsúlyozottabban pszichológiai vonatkozású, lehet mélyen spirituális, lehet jobban vagy kevésbé szabálykövető, lehet interaktív, lehet „activitis”, de lehet az is, hogy belekerül a családállítás, a lélekszerelés vagy a coaching egy-egy eleme. Ahány játékvezető, annyi irány, annyi stílus, annyi tapasztalat és annyi lehetőség. Mindezt megengedjük, megengedi a Játék, ami valóban olyan, mint az élet: teret, keretet, formát ad, de hogy mivel töltöd ki, az rajtad múlik.

Témák

Bármi lehet téma, ami a játék során előjön a résztvevők életéből.

Pl. ki vagyok én, hol a helyem? szülő – gyerek kapcsolat, elengedés – leválás, párkapcsolati kérdések, hűség – hűtlenség, ki az igazi társ? elvárások, veszteségek, születés, halál, bizalom, magány és egyedüllét, együtt vagy külön, ego, igények, vágyak, félelmek, a múlt terhei, életfeladat, alkotás, hivatás megtalálása, képességek, fejlődés, pályamódosítás, egészség, betegség, a lélek üzenetei, hit, segítség, közösség, felelősség, életszakaszok, nevelési problémák, külső és belső konfliktusok, együttműködés, változás, szeretet, teremtés, egység.

Önismeret és spiritualitás a játékban

Fejleszti az önismeretet és a kommunikációt, segíti a kapcsolatteremtést, erősíti a közösségi összetartozást. Megtanít jól kérdezni és válaszolni, saját belső hangodra és másokra figyelni, szembesülni és mások tükrébe belenézni. Teret ad, hogy érzéseidet felvállald és megéld. Leképezi jelenlegi helyzetedet, rávilágít az elakadásaidra és a hiedelmeidre, útmutatást nyújt, hogy változtatni tudj, és megerősíti belső értékeidet.

Hogy mindezt hogyan képes egy társasjáték megtenni?
A spirituális út az egyéni út, a saját utad. Keresés. Fejlődés. Senki sem mondja meg helyetted a válaszokat. Neked kell azokra rátalálnod. Keresésedben azonban nem vagy egyedül. Olyan, mintha a Játékot valami Nagy Rendező irányítaná. A történések, a mezők, az Angyalkártyák üzenetei - minden pont az, és pont úgy, ahogy kell. Nincsenek véletlenek. Égi vezetés van, lehetőségek vannak, játéktér, ahol mindezekkel élhetsz. Vedd észre az égi irányítást, és járd a saját utad!

Az öt szeretetnyelv

1. Minőségi idő: Egymásra szánunk 4-5 nyugodt órát, kilépünk az idő és a mobilfüggőség fogságából, és csak egymásra figyelünk. Fontos, hogy valóban figyeljünk is. Ne csak a magunk játékával, a magunk kérdésével legyünk elfoglalva. A játék tele van olyan elemekkel, amik segítenek, hogy az együtt töltött idő valóban minőségi idő legyen.


2. Szóbeli megerősítés: Van, hogy feladatként kapod, és van, hogy spontánul jön belőled, hogy kifejezd elismerésedet egyik játékostársadnak. Ha figyelsz, ha nyitott és jelenlévő vagy, nem okoz majd problémát az sem, ha épp „idegenekkel” játszol. Megtapasztalhatod, hogy láthatatlan szálakkal, ezer módon kapcsolódtok egymáshoz. Ne csodálkozz, ha egyszer csak olyan ismerősnek tűnnek mind.


3. Testi érintés: Ahogy körről körre dobsz és lépsz, kérdezel és válaszolsz, valami csodálatos dolog történik veled. Lehullik rólad a kultúra által beléd nevelt gátlás, elszigetelődés és idegenség-érzés. Kinyílsz. Befogadóvá és elfogadóvá válsz. Már nem a fejeddel, hanem a szíveddel nyilvánulsz meg. És amikor a szív megnyílik, az ölelés is megszületik. Lehet, hogy a játék elején még beéred egy „Ölelés helyett” kártya átadásával, de a végén talán már szívből jövően öleled át a játékosTársadat. Még a kezdetben idegent is. Mert a játék során egymás életjátékának váltatok szereplőivé, társaivá. Még ha csak rövid időre is, de lelkileg összekapcsolódtatok. És minden igaz érintés a lelkek egységének megnyilvánulása.


4. Szolgálat: Amikor hozok neked egy pohár vizet, amikor megmasszírozom a fájó nyakadat, amikor hámozok neked egy narancsot, vagy egy tálca süteménnyel érkezem a játékra, akkor rólad gondoskodom. A lehetőségek száma végtelen, ha kreatív és nyitott vagy, a játék során jönnek majd az újabb ötletek, mire van szüksége a játékostársadnak, hogyan segíts neki.


5. Ajándékozás: Az ajándékozás mezőre lépve vannak, akik azt hiszik, kapni fognak. Pedig itt az a feladat, hogy adj. Abból, amid van. Nem a fölöslegedből, hanem személyre szabottan válaszd ki az ajándékot, azt add, aminek a másik örül, ami az ő javát szolgálja. Hidd el, neked nem lesz ettől kevesebb. Hogy mit adhatsz? Pl. lelkesedést, tisztánlátást, együttérzést, energiát, egy mosolyt, vagy magát az adni tudás képességét, de volt olyan játékos is, aki egy tánccal ajándékozott meg egy résztvevőt. Ott, helyben. Mert itt erre is lehetőséget kapsz. Arra biztatunk, lépj ki a komfortzónádból, legyél bátor spontánul megnyilvánulni, kapcsolódni, kifejezni, visszajelezni, adni, szeretni. Ez a hozzáállás az életedbe is színt és könnyedséget fog vinni.

Egyéni út és közösségi út

IMG_1751.JPG

 

Ez a két sík a Játékban végig ott vibrál. Amikor a saját válaszomat keresem, egyben tükör lehetek a másiknak is, rátapinthatok egy egyetemes problémára. Amikor kihúzok egy Emelkedés Korongot, az enyémnek érzem, de amikor eljutok a közösségért való tettvágyig, képes vagyok beadni a „közösbe”, hogy létrejöjjön az Egységkör. Megosztom a csoporttal azt, amim van, a talentumaimat, amelyekkel a közösséget gazdagíthatom. Nem probléma az sem, ha te épp nem vagy erre képes. Ez mindössze annyit jelent, hogy a magad számára most épp az egyéni előrejutásod a fontos, ott van a fókusz. A Játéknak nem elsődleges célja az Egységkör létrejötte. Inkább hozománya annak a fejlődési útnak, amelyet a játékosok bejárnak.

A játék menete

IMG_1787.JPG

 

A játék elején felteszel egy kérdést, ami most éppen foglalkoztat. Ez legyen egy egyértelmű, nyitott, a játékostársaid előtt is felvállalható kérdés.


Pl. Hogyan tudok javítani a párommal való kapcsolatomon?
Mit tegyek, hogy több legyen az önbizalmam?
Mit hoz az életembe, ha a felkínált munkát választom?
Mi a feladatom X.Y.-nal?
Hogyan javítsak anyagi helyzetemen? 


Minden, amit átélsz a játékban, ennek a kérdésnek a megválaszolásához visz közelebb. Ha nem tudod megfogalmazni a kérdésedet, kaphatsz segítséget a játékvezetődtől. Ahogy halad a játék, ahogy rójuk a köröket, úgy bontakozik ki egy-egy kérdés, feladat a játékosok életéből. Az pedig, hogy a megfelelő kérdést tetted-e föl, kiderül, miközben játszol. Ugyanis a LélekTársas felteszi a ki nem mondott kérdésedet is. Nem enged tovább, amíg nem tisztáztad a valódi kérdésedet. A Játék egy lehetőség, hogy lefejtsd a problémádról a rárakódott rétegeket, és eljuss a gyökeréig. Minél közelebb jutsz a valódi okokig, annál tisztábban fogod látni, min kell változtatnod, mit kell feloldanod magadban. A játék nem mindig könnyed szórakozás, adhat mély, érzelmileg megrázó felismerést, járhat Aha-élménnyel, és nyitottá tehet új válaszok beengedésére. Amíg egyéni választ keresel, a társaid segítőkké válnak, tükröket adnak, megerősítenek, támogatnak és ösztönöznek.


Csodálatos, ahogy a játékosok ebben a közegben eljutnak a problémától a felismerésekig, a szenvedéstől a lelkesedésig, a fájdalomtól az örömig, a tétlenségtől a cselekvésig. Mert a cél mindig az, hogy tovább tudd játszani életed játékát, jobban, mesteribben, tudatosabban és örömtelibben. Egyéni és közösségi szinten is.

Titoktartás

Mivel ez egy bizalomra épülő játék, sok személyes téma is előkerülhet. Őszinteségre van szükséged nem csak magaddal, de másokkal is. Szabadon dönthetsz arról, mikor, mit, kivel osztasz meg. A játék pont attól működik, hogy nem kényszerít semmire. Ad egy játékteret, ad eszközöket, és rajtad áll, melyik lehetőséggel mit kezdesz. Sokszor azonban azt vesszük észre, hogy a játékosok teljes természetességgel és könnyedén fogadják bizalmukba a csoportot. Hiszen itt egymásért is vagyunk. A LélekTársas egy védett légkört teremt, egy szeretettel kipárnázott játszóteret, amelybe bátran beleengedheted magad. Mint a felfújható játékvár, ami felfogja az ütéseket. A csoport jelenléte, a belőlük áradó elfogadás, bizalom és együttérzés segít neked lerombolni elszigeteltséged és zárkózottságod falait. Mi pedig tisztelettel és alázattal megköszönjük, hogy beengedsz bennünket személyes teredbe.


A játék során elhangzottakat csoporttitokként kezeljük, a titoktartás szabályai vonatkoznak a játékvezetőre és a játékosokra is.

Tegeződés

Alapszabály, hogy a játék alatt mindenki mindenkit tegez. Ennek egyszerű a magyarázata: nem lehet magázódva játszani. A tegeződő forma is segít a közvetlen, baráti, egymást segítő légkör megteremtésében.

A játék időtartama

Általában 3-4 óra, de az is elképzelhető, hogy több.

A játék időtartamát nem lehet előre pontosan megmondani. Nagyban függ a résztvevők számától, kérdésétől, egyéniségétől és együttműködésétől. Amikor játszol, észrevétlenül elrepül a négy óra. A játék kikapcsolja az időérzéked, magával ragad és feltölt. Sokszor a játékosok még órákig képesek lennének együtt játszani. Amennyiben ez minden résztvevőnek megfelel, a játékvezető dönthet úgy, hogy túllépi a 4 óra időtartamot.